jud Bacau | Bacau Moinesti | Buhusi | Comanesti | Darmanesti | Targu Ocna | Slanic Moldova

Orasul Onești este un municipiu de rangul 2 din județul Bacău, Moldova, România. La recensământul populației din 2002 avea o populație de 51.416 locuitori, fiind al 45-lea oraș din țară după numărul de locuitori (clasându-se între orașele Slobozia și Alexandria).

Sfântul Nicolae este patronul spiritual a orașului și 6 decembrie (Ziua lui Sf. Nicolae) este sărbătoare oficială municipală.

Istorie. Numele său se trage de la „Seliștea lui Oană la Trotuș”. Satul Onești a fost atestat documentar pe 14 decembrie 1458. Așezarea de pe Trotuș apare, așadar, consemnată într-un act de danie emis la 14 decembrie 1458 de cancelaria voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt din Suceava. Documentul se află expus la Muzeul de Istorie al municipiului Onești alături de obiecte și arme datând din acea vreme, descoperite de arheologi pe aceste meleaguri. În dulcele grai moldovenesc, Ștefan cel Mare și Sfânt poroncea cancelarului să scrie următoarele rânduri: “Malurile, ținutu Bacău , Cu mila lui dumnezeu, noi Ștefan Voievod, domn țarei Moldaviei. Facem înștiințare cu această carte domniei mele, tuturor cine o va vide, sau cetindu-se o va auzi, ca viind înainte noastră și înainte boerilor noștri, mari și mici, Marușca, fata lui Andrieș Slujăscul, giupâneasa lui Negrilă, de a sa buna voie și’au dat satele și moara, parte a ei, ci și’au împărțit, înainte noastră și înainte boierilor noștri, cu frații sei și cu surorile sale și au dat mănăstirei Bistriții, unde este hramul Adormirea preasfintei născătoarii de dumnezeu; numele satelor: giumătate de Slujești, unde au fost curtea tatălui ei, și giumătate de moară și din tot venitul, giumătate, și la Maluri amândouă coturi Oneștii și Labășeștii, și fântâna Horgăi, unde au fost mănăstirea tătânesau ca să fie sfintei mănăstiri Bistriții cu tot venitul, Iar hotarul numitelor sate să le fie pe unde din vechi s’au stăpânit. Pre care este credința a domniei mele, noi Ștefan Voievod și credința mitropolitului nostru Teoctist, și credința tuturor boerilor noștri, mari și mici”.

Orașul modern a luat naștere pe vatra vechiului sat în 1952, atunci când, prin decizia Consiliului de Miniștri, a fost dispusă construirea Grupului Industrial Borzești și a orașului muncitoresc aferent Onești. Ca urmare a acestei decizii, s-au înființat primele colonii și a început construcția primelor blocuri.

Între 1952-1960 se construiesc cartierele Cașin și Tineretului. În 1956 comuna Onești primește statutul de oraș. Din martie 1965 orașul se numește Gheorghe Gheorghiu-Dej (după liderul comunist al României), iar din 1990, după revoluția anticomunistă, revine la vechea denumire (prin lege adoptată în 1996).

În vara anului 2005, după 2 săptămâni de ploi puternice, râurile Trotuș și Cașin au ieșit din matcă, inundând orașul și blocând canalizarea. Astfel, nivelul apei a atins și 40 cm în unele zone din Onești, iar mai multe construcții au fost luate de apă (magazii, poduri pietonale etc.). Aproape același scenariu s-a întâmplat în 2010, fără pagube însă.

Geografie. Oneștiul este situat în Depresiunea Tazlău-Cașin, la o altitudine medie de 210 m. Cel mai jos punct al orașului este la 180 m pe valea Trotușului. Cel mai înalt este la 240 m pedealul Cuciur.

Poziția geografică este 46° 13’N (latitudine) și 26° 47’E (longitudine), la circa 60 km SV de municipiul reședință Bacău.

Orașul Onești este poziționat în zona de confluență a râurilor Oituz, Tazlău și Cașin cu râul Trotuș.

Clima este temperat-continentală, temperaturile fiind cuprinse între -25 grade Celsius, pe timpul iernii, și +35 grade Celsius, pe timpul verii. Vegetația este specifică zonei temperat-continentale: conifere, foioase, plante urcătoare dar și plante rare care se află în rezervația naturală “Perchiu”.

Obiectivele turistice recomandate sunt: Crucea de pe dealul Perchiu, Monumentul Mihai Eminescu, Biserica din BorzeștiMănăstirea Cașin și Stejarul din Borzești.

Muzee și edificii culturale

 • Muzeul Municipal de Istorie;
 • Biblioteca Municipală “Radu Rosetti”.

Sport

Gimnastică

Nadia Comăneci este cea mai cunoscută gimnastă a României, aceasta copilărind și antrenându-se la Onești.

Fotbal

Clubul de fotbal al orașului a fost FC Onești (1994 – 2003), în prezent desființat. Perioada de glorie a fost în anii 1998-1999 și 1999-2000, când echipa a evoluat în Prima Divizie. A fost primul club de fotbal românesc dintr-un oraș mic (65.000 locuitori la acea vreme) care a promovat în prima divizie, după 1989.

O nouă echipă de fotbal a orașului a fost FCM Onești (2008 – 2011)

În primăvara anului 2012 a fost fondat, de către Consiliul Local Onești în colaborare cu echipa Dinamo București, clubul de fotbal FCM Dinamo Onești.

Economie. Oneștiul este un oraș industrial, cu o structură economică relativ bine dezvoltată în jurul unor ramuri industriale, în special cea prelucrătoare a produselor petro-chimice. Confecțiile și prelucrarea lemnului sunt alte ramuri importante.

RAFO Onești este una din principalele rafinării de petrol din România, intrând în categoria rafinăriilor mari (alături de Petrobrazi Ploiești, Arpechim Pitești, Petrotel Ploiești și Petromidia Năvodari).

Principalele produse petroliere realizate sunt: benzinele, motorinele, propanul, gazul petrolier lichefiat (GPL), păcura, cocsul de petrol, propilena și sulful de petrol.

Rafinăria RAFO Onești a fost privatizată în anul 2001 prin preluarea pachetului majoritar de acțiuni (59,9%) de către consorțiul format din Imperial Oil (deținută de Corneliu Iacobov) și Canyon Servicos (Portugalia) pentru suma de 7,48 milioane dolari. Firma britanică Balkan Petroleum a preluat de la acest consorțiu pachetul majoritar în anul 2003. Compania Calder-A (parte a grupului Petrochemical Holding) a achiziționat Balkan Petroleum în noiembrie 2006, devenind acționarul majoritar.

Rafinăria are o capacitate de 3 500 000 tone pe an.

Demografie. 51.133 locuitori au fost înregistrați la recensământul din 2002, grupați în 19.133 gospodarii.

De la înființarea orașului propriu-zis, în 1952, evoluția populației a cunoscut o creștere excepțională, în ton cu industrializarea rapidă. Astfel, la primul recensământ oficial de după înființare, la 25 februarie 1956, populația Oneștiului era de 11.253 locuitori. 21 de ani mai târziu, la recensământul din 5 ianuarie 1977, populația ajunsese la 41.577 locuitori, adică o creștere de circa 400% în doar 20 de ani. Pe finalul perioadei comuniste, evoluția s-a mai stabilizat, însă a continuat trendul crescător. La recensământul din 1992 au fost înregistrați 58.810 locuitori, adică o creștere de circa 40% față de 1977. Perioada post-decembristă a marcat o inversiune de trend, astfel că 10 ani mai târziu, în 2002, erau numai 51.416 locuitori, adică o scădere de circa 12,6%.

Administrație și politică. Orașul Onești este împărțit în mai multe cartiere: Dallas, TCR, Mal, 6 Martie (Satul Catolic + Strǎmutați – Cuciur și Buhoci), Slobozia Nouă (Belci), Slobozia Veche (Slobozia), Borzești, etc. Spațiu locativ constituit, în principal din blocuri cu 2 până la 10 etaje. Cele două bulevarde din Onești sunt Republicii (aprox. 2 km) și Oituz (aprox. 1,7 km). Deasemenea, străzi importante sunt: Calea Mărășești, care trece și prin localitatea componentă Borzești, strada Libertății (aprox. 4,5 km) (cea din urmă fiind folosită ca o șosea de centură pentru Onești). De câțiva ani există un transport public local de persoane prin curse regulate, pe 2 trasee, ambele având ca punct de pornire autogara orașului. Primarul municipiului este Laurențiu-Victor Neghină, membru UNPR, primar ales din 2012 și aflat la primul mandat. Consiliul local este constituit din 19 de consilieri, împărțiți astfel:

Transport. Prin Onești trece Drumul european E574, care face legătura între Craiova și Bacău.

Drumuri naționale care fac legătura dintre Onești și alte localități:

 • Drumul național 11 – leagă orașul Onești de Bacău, Târgu Secuiesc și Brașov;
 • Drumul național 11A – leagă orașul Onești de Bârlad -99 km
 • Drumul național 12A – leagă orașul Onești de Miercurea Ciuc, Comănești

Personalități. Pentru un oraș destul de mic, Onești a dat României mulți oameni cunoscuți în toate domeniile:

 • Radu Rosetti (1853 – 1926), scriitor, politician, istoric, genealogist;
 • Vasile Pârvan (1882 satul Perchiu – 1927) (născut în satul Perchiu, lângă municipiul Onești), istoric, arheolog, epigrafist și eseist;
 • Dorin Speranția (1920 – 1997), om de cultură, muzicolog, artist fotograf, medic biolog;
 • Eugen Bertea (1930, Tecuci – 2009), compozitor, profesor, în Onești din anul 1975;
 • Gheorghe Izbășescu (n. 1935, Lăicăi), scriitor;
 • Ghiță Mocanu (1938 – 1993), pictor, profesor de desen, inițiatorul și mentorul cercului de desen „Ion Diaconescu” din Onești;
 • Gil Ioniță (n. 1952 – 2004), cântăreț de muzică folk, poet și avocat;
 • Teodora Ungureanu (n. 1960, Reșița), gimnastă română (laureată cu argint și bronz olimpic la Montreal 1976, s-a antrenat la clubul sportiv din Onești între anii 1971-1978);
 • Nadia Comăneci (n. 1961), gimnastă (prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut);
 • Georgeta Gabor (n. 1962), gimnastă (laureată cu argint olimpic la Montreal 1976);
 • Carmen Rădulescu (n. 1964), cantăreață de muzică ușoară (în vogă mai ales în anii ’80);
 • Teodora (Popa) Enache (n.1967), cântăreață de jazz;
 • Loredana Groza (n. 1970), cantăreață, a jucat în numeroase filme și seriale începând cu anii ’90;
 • Cristina Spătar (n. 1972), cântăreață (supranumită și “Regina R’N’B ‘ului” din România);
 • Cătălina Ion Danilă (n. 1974), artist plastic ceramist, manager la Galeria de Artă „418”;
 • Alexandra Ungureanu (n. 1981), cântăreață de muzică pop/house/dance;
 • Alexandra Nechita (n. 1985), Vaslui), pictoriță și muralistă (actualmente stabilită în S.U.A.);
 • Ramona Hanganu (n. 1991), cântăreață, actriță;
 • Diana Chelaru (n. 1993), gimnastă română

 Informatii preluate de pe site-ul Wikipedia.org

 

jud Bacau | Bacau Moinesti | Buhusi | Comanesti | Darmanesti | Targu Ocna | Slanic Moldova